Kamperen op de boerderij in het zonnige zuiden van Slowakije

Campsite Lazy / Enjoy camping as it meant to be in sunny southern Slovakia. Just 15 pitches, open fires allowed and clean sanitairy facilities; camping at its best!

maandag 15 december 2014

Ik Vertrek - wij vertrokken

Op 20 december 2014 komt er een uitzending van Ik Vertrek op de TV over de naturisten-camping van onze collegae én vrienden Mark en Margo. Wij, en andere campings in Slowakije, hopen op goede publiciteit voor Slowakije als kampeer-land. En dat er dan natuurlijk ook niet-naturistische kampeerders op het idee komen om naar Slowakije op vakantie te gaan i.p.v. naar Zuid Europa. Waarschijnlijk is het 20 december als je dit leest, want ervaring leert ons dat tijdens en na de uitzending flink wat kijkers op 'ik vertrek' googelen en zo o.a. op onze blog terecht komen. Allereerst ere wie ere toe komt: dit is de website van Dobra Luka, de naturistencamping van de aflevering, wijzelf hebben een camping met kleren: camping Lazy (Beste camping van Slowakije volgens Zoover in 2013 en 2014).

En dit is ons verhaal (naar het artikel in de rubriek Vertrokken van het tijdschrift van de Kampeer en Caravan Kampioen):

1. Waarom zijn jullie naar Slowakije verhuisd?

“We hebben ons gevestigd op een van de mooiste en meest afgelegen plekken van Europa om een ecologische melkschapen en –geitenboerderij te beginnen. Ruimtegebrek bestaat hier in Slowakije niet en de weides staan vol met wilde bloemen en kruiden, prachtig om te zien en ook erg gezond voor onze dieren.“

2. Waarom wilden jullie ook een camping?

“Er zijn zeker wel gezinnen in het volle en jachtige Nederland die graag hun vakantie in de natuur en op een boerderij zouden willen doorbrengen dachten we. Dat bleek helemaal te kloppen! De kinderen melken de geiten en de vaders zien we voorbij tuffen op ons oude trekkertje met een volgeladen mestkar. Groentes die ouderwets lekker smaken kan je hier zelf in de moestuin plukken en het hout voor je eigen kampvuur sprokkel je in het bos. Voor ons doodnormaal maar voor velen een unieke ervaring. “

           3. Hoe hebben jullie het aangepakt?

De oude koeienstal, nu (van binnen) een prachtig toiletgebouw
“De boerderij die we gekocht hebben was geen camping. Sterker, er was hier in heinde en verte geen
camping te bekennen! Nu zit pionieren wel in ons bloed, voor dit avontuur hebben we beide 10 jaar als landbouwspecialisten in Afrika gewerkt. Met hulp van mensen uit de buurt hebben we de oude koeienstal en het varkenskot binnen een jaar omgebouwd tot sanitairgebouw met een aangrenzende afwasruimte. Mede door de welwillende opstelling van de lokale autoriteiten konden we anderhalf jaar na onze aankomst onze boerencamping openen.“.

Mali, ploegen in dorre grond

“Pionieren zit ons in het bloed. Voor onze emigratie naar Slowakije werkten we tien jaar als Landbouwspecialisten in Afrika. Vanuit de ontwikkelingssamenwerking hebben we geleerd dat lokale mensen vaak heel veel kennis en vaardigheden hebben. Dat geldt ook voor de mensen op het platteland van Slowakije. Ze hebben ons met raad en daad bijgestaan. Zonder de mensen die om ons heen wonen was het ons nooit gelukt om hier een echt paradijsje te creëren.““De oude koeienstal werd samen met de buurt omgebouwd tot sanitairgebouw. Op de plek van het
varkenshok kwam de afwasruimte. De lokale autoriteiten werkten ook geweldig mee. Anderhalf jaar na onze emigratie vanuit Mali hadden we niet alleen een boerderij maar ook een echte boerencamping.”

Hier zijn Arnold en hulp en toeverlaat Peter bezig de koeienstal tot toiletgebouw om te bouwen.
En dan even een filmpje van de reis van Mali naar Slowakije - de rit door Mauretanie (route d'espoir - weg van de hoop). Het is echt een road-movie ;)

We hebben een maand gereden met onze 21 jaar oude LandCruiser, twee honden en een paar tassen met spullen. Natuurlijk ook de nodige reserve wielen, jerrycans met water en diesel op het dak. Dit was onze verhuizing (ruimt wel lekker op ;) ).

Hieronder een filmpje van een stuk weg in Marokko, we zullen nooit klagen over de wegen in Slowakije.

4. Wat viel mee?

“De overweldigende interesse voor onze toch wat ‘andere’ boerderijcamping! We hebben maar een beperkt aantal plekken en die zijn heel erg in trek.”

Ook de duitse ANWB-camping inspecteur was verrast en riep uit “Ich bin total begeistert.”

Zomer op de camping, samen Iris borstelen

5. Zijn jullie ingeburgerd?

“Ze nemen je hier gewoon zoals je bent. We zijn één van hun, houden varkens, maken kaas en de aardappels op ons bord hebben we zelf gepoot, gewied en geoogst net als bij onze buren. En alles wordt onderling ook nog eens geproefd en gedeeld. We hebben vanaf het begin de mensen om ons heen betrokken bij het opzetten en laten draaien van boerderij en camping, dat schept verbondenheid.”


“Verder werken we samen met de lokale natuurclub en een vereniging ter behoud van cultureel erfgoed want we zijn hier niet alleen maar om te genieten van al het mooist maar ook om ons steentje bij te dragen aan het in stand houden er van.”

Ons wondertje, beter te vroeg dan nooit ;)
- natuurlijk het mooiste wat ons kon overkomen
dit hummeltje van toen 2500 gram. 

6. Als je iets over zou mogen doen...

“Tot ons grote geluk en tegen alle medische voorspellingen in bleken we een half jaar na aankomst in
blijde verwachting. Als we hadden geweten dat ons leven verrijkt zou worden met een prachtige dochter waren we waarschijnlijk wat minder afgelegen gaan wonen. Al was het misschien juist wel die frisse lucht en de lange donkere winter...... “

“Voor Katinka hebben we een fijne kleuterschool gevonden waar de ouders samen twee dagen in de week onderwijs organiseren. Thuis vullen we dat aan met onderwijs in het Nederlands.”


--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Hier de link naar de Zoover-beoordelingen. Even de tekst van een heel fijn gezin die hier afgelopen zomer kampeerde:

"Allerbeste camping voor gezinnen met kinderen!"
Wij zijn in de zomer van 2014 twee weken op Camping Lazy geweest en ik moet zeggen dat dit de beste camping was waar we ooit hebben gestaan. Zulke ruime plekken tref je nergens! Een eigen kampvuurtje voor de tent is mogelijk, de natuur is schitterend en de eigenaren zijn geweldig. Ze voelen precies aan wat je als gast wilt. Het vertrouwen is groot. Je mag je eigen groente uit de moestuin halen, drank of eitjes uit de koelkast. Kinderen kunnen elke dag helpen met het melken van de geitjes en de schapen. Ze mogen elke middag paardrijden. Je kan er hutten bouwen in het bos. Wij zagen op een ochtend vanuit de tent een groot hert in de verte. Het is echt een heerlijke plek voor mensen die van rust en ruimte houden. Als je iets anders wilt dan toeristisch. De dorpjes en stadjes in de omgeving zijn al gauw een half uur rijden, maar dat vonden wij geen enkel probleem. Het verblijf op deze camping was een groot feest! Er is vooral veel ruimte en ze laten slechts een beperkt aantal gasten toe.

En heel belangrijk: we hebben echt beperkt plek en duwen de camping niet eindeloos vol, dus tijdig reserveren (u betaald hierbij niks aan maar mailt gewoon data, namen en uw adres naar ons, wij zetten u dan in het grote reserveringsboek).

De weg naar ons paradijsje!
Voor meer foto's zie onze website.