Kamperen op de boerderij in het zonnige zuiden van Slowakije

Campsite Lazy / Enjoy camping as it meant to be in sunny southern Slovakia. Just 15 pitches, open fires allowed and clean sanitairy facilities; camping at its best!

zaterdag 5 oktober 2013

De kerels

We hebben dames en kerels hier op boerderij Lazy. De dames daar hebben we er veel meer van. Afhankelijk van de periode van het jaar en of de kids er nog bij lopen zo een 30, 40 of 50. De heren als het goed gaat tegen de tijd dat het herfst is slechts twee. Ik was mij er nooit zo bewust van dat ik onze melkschapen en -geiten met de term 'dames' aansprak. Totdat een groep dames (tweebenige) mij daar op wees. Ze hadden een traditionele schapenmelkerij bezocht waar de dieren nogal ruw en zeker niet als zoals hier als dames behandeld werden.  

Maar behalve veel lieve dames hebben wij dus ook twee kerels die er voor zorgen dat hier elk voorjaar veel lammetjes rondlopen en ik de dames weer kan melken. Driekus is onze geitenbok. Aangezien het een goede bok is lukt het ons om het lekker lang uit te lenen aan andere geitenfokkers die ook graag mooie lammeren willen. Heel handig want dan zitten wij in het campingseizoen niet met deze heftig geurende kerel op de boerderij. Veel geiten- en schapenhouders willen vroeger lammetjes als wij. Voor ons is begin maart vroeg genoeg. Daarom is Driekus eind september weer terug naar huis gekomen. Een geit heeft een dracht van +/- 5 maanden. Bob, de andere kerel, heeft gelukkig geen aroma en kon daardoor hier lekker rond blijven lopen. Ook hij mocht eind september bij zijn dames de schapenwei in.

We hopen in 2014 ook wat later in het seizoen nog geitenlammetjes te krijgen. Onze jonge geiten (geboren voorjaar 2013) vinden we nog onvoldoende uitgegroeid en we hopen dat Driekus nog een keer eind januari/ begin februari aan de slag wil. Dan zullen er in juli geitenlammetjes geboren gaan worden. Niet alleen leuk voor ons als boer en boerin maar zeker heel bijzonder voor onze (jonge-)gasten om mee te maken.