Kamperen op de boerderij in het zonnige zuiden van Slowakije

Campsite Lazy / Enjoy camping as it meant to be in sunny southern Slovakia. Just 15 pitches, open fires allowed and clean sanitairy facilities; camping at its best!

dinsdag 31 januari 2017

Zalig slowaaks kruimel kwark gebak

Als ik een Nederlands recept heb voor zoetigheid als cakes, appeltaart, pannekoeken of oliebollen verdubbel ik vaak de ingredienten. Nederlandse recepten weerspiegelen de Nederlandse volksaard 'Ons bunt zunig'. Slowaken hebben daar geen last van. Als ik wanneer dan ook bij mijn buren langs ga wordt er altijd iets lekkers op tafel gezet en daar moet je je dan royaal van bedienen, De restjes krijg ik vaak in een zakje mee naar huis. Slowaakse recepten zijn dus ook zéér royaal, zo erg dat ik vaak de halve hoeveelheid van de ingredienten neem.

Hier onder één van onze favorieten, je kan de hoeveelheden halveren, maar dat is zonde want dit gebak is makkelijk te maken en heel lekker. Je kan altijd nog met wat je over hebt je buren blij maken.

Strúhany tvarohový kolác, vrijvertaald verse kaas kruimelgebak. Belangrijkste ingredienten van de vulling is tvarorh. Dit zuivelproduct is de eerste stap in het kaas maken, een soort geperste wrongel die nog niet tot kaas gerijpt is. In Nederland prima te vervangen door een kwark, hangop (bijv. van uitgelekte bulgaarse joghurt) of mascarpone.

Voor de kruimelkorst en -bodem heb je nodig:
400 gr bloem
150 gr suiker (in Slowakije gebruiken we poedersuiker bij het maken van gebak)
250 gr bakmargarine
bakpoeder
4 el cacao
1 eigeel

Meng alle ingredienten tot een kruimelig deeg, Gebruik straks de helft voor de bodem en de helft voor de bovenkant.


Voor de vulling heb je nodig:
750 gr kwark/mascarpone/hangop ter vervanging van de tvaroh
200 gr (poeder-)suiker
1 zakje vanille suiker
citroen- of sinasappelrasp
3 eigelen
4 eiwitten

Sla de eiwitten stijf. Meng alle andere ingredienten tot een smeuig geheel, schep de eiwitten er voorzichtig door.

Vet een bakvorm in en bestuif deze met bloem. Doe de helft van het kruimel deeg erin, daarna de vulling en strooi tot slot de tweede helft van het kruimel deeg er over. Plaats het geheel 30 minuten in een op 180 graden Celcius voorverwarmde oven.

Eet smakelijk!

Voor gebakliefhebbers hebben we een speciaal adresje opgenomen in het informatieboekje wat je krijgt als je bij ons komt kamperen. Mjam mjam!