Kamperen op de boerderij in het zonnige zuiden van Slowakije

Campsite Lazy / Enjoy camping as it meant to be in sunny southern Slovakia. Just 15 pitches, open fires allowed and clean sanitairy facilities; camping at its best!

vrijdag 28 oktober 2016

De eenhoorn

"Oooh een jednorožec!" roept Katinka als we opzoek naar de juiste door school verplichte pen (tornado) tussen het speelgoed verzeild raken. Katinka is een 'prvacka' wat Slowaaks is voor eersteklasser. Een nieuwe fase voor haar maar ook voor ons. De kleuterschool (skolka) was al strikt, op de grote school (skola) moet je je zeker aan regels houden. Leren marcheren noemen wij dat en we hebben daar bestwel moeite mee. Buitenstaanders zien vooral voordelen van je kind op een Slowaakse school. Wat zullen jullie goed Slowaaks leren hoor ik vaak. Nou en of! Ik heb nu mijn geiten- en schapenvocabulaire uitgebreid met jednorožec. Heel handig als ik hier in de bossen eens een eenhoorn zal spotten.
En Katinka? Dat is gewoon een vrolijk Neder-slowaakje die dat strenge gedoe op school met huiswerk en cijfers helemaal gewoon vindt. En zelf met de van de camping opa's en oma's gekregen centjes haar nieuwe knuffel afrekent bij de kassa. Zelfs de norse kassière moet er van glimlachen.