Kamperen op de boerderij in het zonnige zuiden van Slowakije

Campsite Lazy / Enjoy camping as it meant to be in sunny southern Slovakia. Just 15 pitches, open fires allowed and clean sanitairy facilities; camping at its best!

woensdag 12 maart 2014

Emo-schaap

Op een boerderij moet je zakelijk om gaan met je dieren. Ook wij leggen de lat hoog en elk jaar gaan er en aantal geiten en schapen naar een andere boerderij. Zo bouwen we een productieve kudde op. Laatst hadden we bezoek van een jonge dame die vlak bij ons een hobby-boerderij is begonnen. Onder de indruk van onze prachtige schapen wilde zij er meteen eentje kopen. Haar oog viel als bijna vanzelfsprekend op Grote Fries. Dit schaap is een enorm groot schaap van het Oost-Friese ras. Tevens ons enige probleem schaap. Als wij onze veearts bellen dan antwoord hij de telefoon met: "Hallo is jullie Friese schaap weer ziek?". Ze had dus al lang naar een andere stal moeten verhuizen, als wij zakelijk met al onze dieren om gaan maar soms heb je nu eenmaal een sterkere emotionele band met een dier. Met Grote Fries dus. En met Joost onze je-weet-weel-bok. Pony Iris heeft met haar 24 jaar natuurlijk ook het recht hier te blijven tot het einde.


Toch is er ook bij emo-dieren wel eens de druppel die de emmer doet overlopen. Het eerste jaar kreeg Grote Fries een miskraam en geen lammeren betekend voor ons geen melk voor de kaas, en weer twaalf maanden een dier te voeden zonder opbrengst. Het tweede jaar kreeg ze één lam en wierp ze ook een gemummificeerde foetus. Dus ook dit jaar waren wij weer gespannen wat ze zou gaan doen. En verdraaid het leek wel als of ze helemaal niet drachtig was! Toen besloten we dat als dat echt waar was, dat ze dan haar verdere leven in de wei mocht gaan staan bij die aardige jonge dame. 

De afgelopen week zagen we plotseling haar uier groter en groter worden, een onmiskenbaar teken van en naderende bevalling. En gisternacht was het plotseling zo ver: Grote Fries werd trotse moeder van een enorm groot prachtig ooilammetje - 6 kilo schoon aan de haak. Een blijvertje die Grote Fries :)