Kamperen op de boerderij in het zonnige zuiden van Slowakije

Campsite Lazy / Enjoy camping as it meant to be in sunny southern Slovakia. Just 15 pitches, open fires allowed and clean sanitairy facilities; camping at its best!

zaterdag 22 maart 2014

Beestachtig (goed)


Wij gaan niet humaan met onze dieren om, het zijn namelijk geen mensen en hebben andere behoeften als wij. Maar ze worden hier zeker niet beestachtig behandeld. En afval zijn ze al helemaal niet zoals hanen-kuikentjes en geiten-bokjes in de grootschalige landbouw.

Maar soms sta je voor een dilemma zoals dit jaar bij de geboorte van een bokje met te korte buigpezen aan zijn voorpootjes (zie linker foto). Is het een waardig geitenleven als je op je knietjes rond strompelt? Aangezien ook hier de waarde van een bokje 'in geld uitgedrukt' minder is dan de melk die hij opdrinkt - vond onze lokale veearts het niet eens de moeite waard om er naar te kijken. We twijfelden zelf of we mans genoeg moesten zijn en dit bokje dan maar meteen tot hondenvoer te verwerken of eerst nog proberen elders om advies te vragen. Frank de Bont van Diergeneeskundig Centrum Paterswoldseweg adviseerde ons de pootjes te spalken zo dat langzaam de pezen konden oprekken en ook dit mooie levende wezen een normaal geitenleven zou kunnen leiden. Fantastisch een dierenarts met oog voor elk dier (pro deo!) ook ergens ver weg op een voor hem onbekende boerderij in Slowakije. En kijk eens naar het resultaat binnen twaalf dagen:

Hier links met spalkjes


En zo is het nu! Hij loopt als een kieviet met mooie rechte pootjes.