Kamperen op de boerderij in het zonnige zuiden van Slowakije

Campsite Lazy / Enjoy camping as it meant to be in sunny southern Slovakia. Just 15 pitches, open fires allowed and clean sanitairy facilities; camping at its best!

zondag 7 juli 2013

Gezinsuitbreiding

 In het voorjaar / begin juli willen wij nog wel eens een enorme toestroom van nieuwe gasten op onze boerderij hebben. De meeste schapen- en geitenlammetjes huppelen dan wel al een maand of twee rond maar het is het moment dat onze varkens en kippen in aantal toe nemen.


Dit zijn onze biggetjes van dit jaar; Karbo en Naadje heeft Arnold ze gedoopt. Ik heb nog gepleit voor iets wat subtielere namen maar het mocht niet baten. De eerste paar dagen blijven ze nog binnen in een stal wat ze ook gewend zijn daar waar ze vandaan zijn gekomen. En dan begint het spannende werk om ze geleidelijk aan meer vrijheid te laten wennen en zeker ook aan een goed hek. Want mochten ze ontsnappen als ze nog klein en niet zo aan ons gehecht dan riskeren ze hier het bos in te verdwijnen en hun verdere leven te slijten als (semi-)wild zwijn. Hartstikke leuk natuurlijk (voor hun) maar niet helemaal de bedoeling. In het hoogseizoen zitten ze lekker buiten en eten ze o.a de schillen en ander eetbaar afval van onze gasten.


Ja dit is een bijzondere nieuwe gast. Nog heel erg spannend; gaat ze het redden of niet? Aangereden en behoorlijk gewond gevonden door één van onze gasten en voor verdere verzorging naar onze boerderij gebracht. Aan de toewijding van Simon, hulp en gast op Lazy zal het niet liggen. Dit prachtige kleine damhertje heet voorlopig Bambi.

Onze kippen vinden augustus een goede maand om een paar nestjes kuikentjes op de wereld te zetten. Moeders en kinderen lopen vrolijk over de camping. Maar met die prachtige natuur om ons heen incl. roofvogels en vossen is het altijd wel weer duimen dat ze het allemaal gaan redden. Dit kuikentje geniet in ieder geval van een heerlijk middag tukkie.


Net als het hertje Bambi was deze 'gezinsuitbreiding' ook niet gepland. We hebben al de nodige kippen en als de onze niet voldoende leggen heeft onze buurvrouw nog een prachtig koppel scharrelkippen. De eierverkoop levert haar een zakcentje op. We waren dan ook verbaasd dat we van haar een aantal roodbruine leghennen cadeau kregen. Zes stuks, graatmager van een failliet gegane industriële boerderij. Langzaam zien we ze weer 'kip' worden. Eerst durfden ze niet de schuur uit, daarna bleven ze nog netjes allen in ons hofje maar inmiddels scharrelen ze over al over de camping. En gelukkig, voor de buurvrouw, zijn ook deze hennen een kei in het verstoppen van hun eieren dus voor onze gasten halen we nog steeds eitjes bij Zuzanna.