Kamperen op de boerderij in het zonnige zuiden van Slowakije

Campsite Lazy / Enjoy camping as it meant to be in sunny southern Slovakia. Just 15 pitches, open fires allowed and clean sanitairy facilities; camping at its best!

dinsdag 13 november 2012

Speciaal voor vilters en spinners: Lazy wol



v.l.n.r.: Fries, FriesxLacaune, Suffolk bovenaanzicht

We hebben nu een kudde van 35 schapen die allen in april/mei geschoren worden omdat ze het anders in het voorjaar en de zomer te warm hebben. De afgeschoren vachten geven we graag aan onze campinggasten weg zodat ze er iets moois van kunnen maken.

De ervaren viltster Inez nam deze zomer een vacht van onze Friese Melkschaap Bram mee naar huis. "Ik ben nog steeds blij met de schapenvacht. Het is mooie zachte wol en de vacht is redelijk schoon, dwz niet zo heel veel gras tussen de wol.
(als er teveel gras of stro in de vacht zit, kun je er niet goed mee vilten en je krijgt het gras er nl heel moeilijk uit). Je kunt dus vaker zo'n vacht meegeven!!!!"


Onze andere Friese Melkschapenwol is bij een spinster terecht gekomen. Friese melkschapenwol is vrij lange witte wol zeker ook omdat onze schapen slechts 1x per jaar geschoren worden. De wol is zeer geschikt om te verspinnen ook door beginners en ook voor vilten is de wol geschikt. De vachtopbrengst is 3-6 kilo en van bijzonder fijne kwaliteit. In het voorjaar van 2013 hebben we vier vachten die gratis af te halen zijn door kampeergasten. Interesse? Stuur ons een mailtje om er één te reserveren.

Daarnaast zullen we 12 vachten van Lacaune x Friesmelkschaap kruisingen in de aanbieding hebben. Deze wol is iets groffer maar we denken dat ook deze uitstekend te vervilten en te spinnen zullen zijn. Natuurlijk zijn we daar ook reuze nieuwsgierig naar. Dus als je één of meerdere vachten meeneemt hou ons dan op de hoogte.

We hebben ook een ram van het engelse ras Suffolk. Dit is een vleesras met een mooie donkere kop. Een typische Suffolk vacht weegt 2 - 3 kg en donkere vezels kunnen voorkomen in de vacht. Volgens de kenners vilt deze wol gemakkelijk.

Onze overige 18 schapen zijn van het franse ras Lacaune. Een geweldig robust ras met heerlijke zachte romige melk die verwerkt wordt tot lekkere kaas en geweldige yoghurt. Echter voor de wol hoef je ze niet te houden. In frankrijk wordt deze wol voornamelijk gebruikt om matrassen mee te vullen of als isolatiemateriaal. Natuurlijk is deze wol ook gratis mee te nemen.

Hier een beschrijving hoe je je eigen dekbed maakt van gewassen en gekaarde wol: http://www.sancho.nl/sites/default/files/dekbedmaken.pdf