Kamperen op de boerderij in het zonnige zuiden van Slowakije

Campsite Lazy / Enjoy camping as it meant to be in sunny southern Slovakia. Just 15 pitches, open fires allowed and clean sanitairy facilities; camping at its best!

dinsdag 15 november 2011

Over ons - najaar 2011

We hebben hier inmiddels het tweede campingseizoen achter de rug wat geweldig verlopen is zowel qua kwantiteit als zeker zo belangrijk: kwaliteit. Het voorseizoen was heel behoorlijk met mooi weer en veel wild op en om de camping, in het hoogseizoen hadden we onze 15 plekken vol met hele fijne mensen die het hier ontzettend naar hun zin hadden en in het naseizoen nogsteeds geweldig weer en ook nog een groepje voor een Ahoj! reis.

Inmiddels zijn alle inspecteurs van de diverse campinggidsen langs geweest, en we zijn nu dus ook goedgekeurd door de ACSI Klein en Fijn, staan we in de gids Rustiek kampoeren en hebben het predicaat CharmeCamping gekregen. Nog belangrijker dan de mening van de heren en dames inspecteurs; op Zoover hebben we geweldige beoordelingen van onze gasten gekregen.

Het werk als campingbeheerders bevalt ons; het is heel intensief want we zijn er echt 100% voor de gasten; ontvangst met drankje, praatje slaan, gps uitleggen, wandelroute adviseren, geitenmelken leren, kropje sla langs brengen, flesje wijn serveren etc. Nou ja een paar foto’s zeggen meer dan woorden, je kan op ze klikken voor vergroting.

even aanklikken dan zie je overal kampeerders - - - - achter de camper lopen gewoon de damherten

camping-kinder-geluk (geitjesmelken)- - - grote mensen geluk: je eigen fikkie mogen stoken

Natuurlijk hebben we alweer plannen voor 2012. Een paar leuke activiteiten zullen we organiseren zoals een bijzondere wild&wandelweek, een cultuurreisje, een Landleven doeweek, kijk maar eens op de website. Ook komt er een heerlijke verse broodjes service, wat extra dingen voor de kinderen (pony, trampoline, zwembadje, geitenmelk-diploma), nog meer hele stille kampeerplekjes voor de echte rustzoekers en een uitbreiding van ons boerderij assortiment met diverse bijzondere kazen.

We zitten hier echt aan het (mooiste) eind vd wereld, er is hier onwijs veel natuur en ruimte en daar krijgen we dan ook vaak echte liefhebbers voor. Maar ook voor het boerderij aspect van de camping - we zijn de enige camping bij een werkzame boerderij in Slowakije en je kan hier meehelpen met melken, we maken onze eigen kaas, hebben eieren, aardappels en groenten beschikbaar voor onze gasten. Het was dan ook om te kunnen boeren dat we hier in 2008 naartoe geemigreerd zijn. We zijn in 2009 klein begonnen met twee geitjes en een bok, inmiddels hebben we 4 geitendames aan de melk en 4 jonge dames plus wat bokken spul (die ruilen we elk najaar met andere geitenhouders voor vers bloed). Aankomend voorjaar moeten er 8 aflammeren – dus dat groeit exponentieel. Van de melk (ik melk – met de hand) maken we geweldige kaas (arnold verkaasd – hard en zacht en roquefort). Geitenkaas is in SK niet echt populair alhoewel Arnold inmiddels zulke top kaasjes maakt dat zelfs onze slowaakse buren en kennissen er dol op zijn. Wat hier een belangrijke sector is, is de melkschapenhouderij. We hebben vorig jaar diverse bedrijven bezocht en dit voorjaar onze eerste lammeren gekocht! We hebben ze zeer goed en zorgvuldig opgefokt met als resultaat dat 21 van de 22 inmiddels gedekt zijn! Dus dat wordt a.s. voorjaar een stal vol lammeren en een kudde schapen aan de melk en ………… veel kaas! Het is echt genieten van al die mooie en gezonde beesten.


schaapies op het droge - foto is van nu - - - rammetje halen in Tsjechie in de achterbak vd auto, kijk de nieuwe eigenaar eens tevreden zijn!

Katinka is inmiddels twee. Ze is erg vrolijk en speelt graag buiten iets wat erg praktisch is al hier – we hebben nogal veel buiten. Ze spreekt nog geen Slowaaks, ook geen Nederlands op een enkel woordje na. Haar eerste en nog steeds populairste woordje was Baaaaaaaaaaaaaaaaaah net zoals de schapen. Ja ze heeft hier een bijzonder referentiekader van hoe de wereld er uit ziet. Vanaf twee en een half / drie jaar mag ze hier naar de peuterschool, deze is ongeveer 6 km van ons vandaan. Dat zal goed zijn voor haar Slowaaks en ons natuurlijk wat meer handen vrij geven.


dit is beeeeh niet baaaah - - - nee wij hebben geen buggy maar een kruiwagen!

Zo dat is een heel verhaal wat misschien om een slot alinea vraagt. Waar we hier voor gekomen zijn was natuurlijk dat we qua levenskwaliteit iets anders zochten, niet meer verwikkeld in politieke spelletjes van onze internationale werkgevers van voorheen, vol met harteloze carrière tijgers en weg van de wedloop om meer meer meer (bezit, geld, status)… We zijn nu tevreden mensen, genieten van ons leven, kunnen er inmiddels sober maar gelukkig rondkomen van onze inkomsten zonder iemand of iets wat verschuldigd te zijn. We hebben hier goede contacten met de mensen om ons heen en tijdens het campingseizoen hebben we ook vele bijzondere en fijne gasten mogen ontvangen. Kortom voorlopig zitten we hier gebakken als alles goed blijft gaan met Katinka, we ons hier fijn blijven voelen en er een boterhammetje met eigen boter van kunnen smeren.