Kamperen op de boerderij in het zonnige zuiden van Slowakije

Campsite Lazy / Enjoy camping as it meant to be in sunny southern Slovakia. Just 15 pitches, open fires allowed and clean sanitairy facilities; camping at its best!

zaterdag 21 februari 2009

varkenskot..




Zoals vrijwel alle kleine boeren hier op het platteland voorzagen de vorige bewoners in hun eigen behoeftes door het telen van hun eigen groenten en het houden van wat kleinvee en minimaal één koe. Er stond ook een robust varkenskot tegen de stal, opgetrokken uit masiefen eiken bielzen. Elders op het erf stond het rookhok, waar niet alleen het vlees in werd gerookt, maar waar ook de traditionele sterke drank werd gestookt. De vorige eigenaar stond bekend om de zuiverheid van zijn “palenka” (en om de hoeveelheid). Volgens de overlevering wist hij zijn jenever zo sterk te stoken dat zelfs zijn motorfiets er op kon lopen!

Sinds september '08 wonen we nu in Slowakije. "quite a change!" Na eerst een aantal maanden het huis bewoonbaar maken, mogen we dan eindelijk "echt"aan de slag. Het eerste wat we doen voor maken van het toiletgebouw is het slopen van het varkenskot. Daar gaan we in de winter van 2010 nog veel warmte van krijgen.